Konsten att lyckas med desserter

Att avsluta en middag med en riktigt god dessert. Det är inte fel! Dock kan det vara bra att få tips och guidning i att lyckas med dessa. En annan bra guide för casino, det hittar du här. Bland de mest vanliga desserterna, som man i alla fall kan få på restaurang så finns dessa:

  • Chokladmousse
  • Chokladfondant
  • Crème brûlée
  • Glass
  • Paj
  • Pavlova
  • Crêpes Suzette
  • Pannacotta

Chokladmousse

Chokladmousse är en mycket god dessert. För att lyckas med den så gäller det att du använder dig av riktigt bra choklad, att du är noggrann med temperaturerna, följer receptet samt gör det i god tid i förväg.

Ordet mousse är franska och betyder skum och det är en luftig dessert. Det gäller att välja rätt choklad eftersom att den vispade grädden lyfter fram smaken av den. Då kan det vara värt att köpa lite finare choklad.

Om du har ont om tid, så kan du göra en slags "fuskmousse". Det i form av crème chantilly. Du behöver då bara smälta choklad, och låta den få rumstemperatur. Sedan blanda i det i vispad grädde.

Annars är här ett bra recept på chokladmousse:

Till ca 8 portioner

2 1/2 dl mjölk
300 g mörk choklad, gärna Manjari 64 % från Valrhona
4 g gelatin
5 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm mjölken till kokpunkten. Smält gelatinet i mjölken.
Tillsätt hälften av den varma mjölken till chokladen och mixa ihop med en stavmixer (välj en hög bunke, det kan skvätta).
När mjölk och choklad har blandat sig, fortsätt att tillsätta lite mjölk i taget tills allt är en stabil emulsion.
Vispa grädden lätt.
Låt choklademulsionen svalna till ca 35° innan du vänder ner grädden. Spritsa i portionsformar och dekorera mästerverken

Crème brûlée

En fantastisk dessert enligt min åsikt är annars crème brûlée. Det är en kall, mild söt creme med ett varmt tunnt knäckigt täcke av smält rörsocker ovanpå. Namnet kommer från franskan och créme pågrund av all grädde, medan brûlée betyder bränd, som i det knäckiga locket. "Bränd kräm" kan man helt enkelt säga!

Pannacotta

Pannacotta betyder kokt grädde, och ordet är från italienskan. Det är lätt att göra pannacotta och bör även göras i förväg, då den ska sätta sig, alltså stelna. En pannacotta går att smaksätta på en mängd olika sätt så väl som den kan toppas med olika saker. 

Grundrecept:

Ca 4 portioner

5 dl grädde

2 gelatinblad

1/2 dl strösocker

1 vaniljstång

GÖR SÅ HÄR:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Koka upp grädde, socker och den delade vaniljstången och låt sjuda en stund.
Tillsätt gelatinbladen så att de löser sig i vätskan.
Låt grädden svalna. Häll gräddblandningen i små skålar eller glas som du ställer i kylen i ungefär 3 timmar.

Sedan kan du som sagt välja att smaksätta det på olika sätt. Du kan använda kaffe, te, choklad, bär och en massa annat. 

Ett gott recept på smaksatt pannacotta:

Piña colada-pannacotta

2 blad gelatin
1 förp kokosmjölk
2,5 msk strösocker
2 dl annanasjuice
3 msk ev vit rom
0,5 limefrukt, pressad saft
1 dl rostade kokosflakes

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp kokosmjölk och socker och låt sjuda i någon minut.
Ta bort kastrullen från värmen.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i kokosmjölken tillsammans med ananasjuice, limesaft och eventuellt vit rom.
Rör om tills gelatinet har smält.
Låt blandningen stå i ca 30 minuter, rör om då och då under tiden.
Häll därefter upp i formar, täck över med plastfilm och ställ in i kylen i minst 1,5 timmar.
Toppa pannacottan med kokosflakes strax innan servering.

1 jun 2021