Så hittar du bra böcker att läsa

tt hitta en bok som passar dina behov kan vara en svår uppgift. Att läsa är så spännande men utmaningen att hitta en bok; inte så mycket.  Att hitta bra böcker att läsa kan ibland framstå som en besvärlig möjlighet. Men i denna tid av globala internetgemenskaper och onlinedelning är du aldrig långt borta från ett otroligt fynd. 

Kolla med bokhandlaren eller biblioteket

Fråga där du handlar böcker eller hos biblioteket vad de föreslår. Tala om vad du har för preferenser samt vad du läst innan, så kan du få bra förslag på liknande författare och bok.

Satsa på Nobelpristagare

Alla som har vunnit ett Nobelpris i litteratur vet vad de gör. Tänk Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Pearl S. Buck, Alexander Solzjenitsyn och många andra.

Ta en titt på listor över bästa böcker någonsin

Det finns gott om dem, men denna topp 100 böcker genom tiderna röstades fram av författare från hela världen. Du hittar listan här

Undvik bästsäljare

Det här kan låta som konstigt råd, men böckerna du ser högst upp på listorna är kanske inte riktigt spännande läsningar. Böcker kan bli framgångsrika bara på en författares namn eller genom en massiv reklamkampanj. Om du verkligen vill läsa en bästsäljare, kolla in några pålitliga recensioner i förväg (från kritiker och läsare); annars, ge mindre kända författare ett försök.

22 Feb 2023